County RFP

Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services
REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) QUESTIONS AND ANSWERS
JANUARY 1, 2018 to DECEMBER 31, 2018

The MHDS Office was informed the County will not be transitioning to fiscal year contracts.   When submitting RFP’s, one narrative can be submitted.  However, two, six-month budgets are needed, January 1, 2018 to June 30, 2018 and July 1, 2018 to December 2018.

  1. Question:  If a provider requested additional funding in one of the two , six-month budgets submitted in past RFPs but was award the equal amount of funding in both contracts, should the provider alert the County Office?    Answer:  Once notified, County Office staff will make changes.
  2. Question:  What is the anticipated number of individuals for the Master Leasing Program?  Answer:  The bidder can decide on the number they are interested in serving.  The County Office can adjust/amend the contract if necessary. 
  3. Question:  How many consumers are served by AWC (Agency With Choice)?  Answer:  There are approximately 30-50 individuals funded strictly by Base dollars.  Per the Office of Developmental Programs (ODP), only one agency provides AWC primarily for people with Waiver funding.  However, an RFP can be submitted for Base funded consumers.
  4. Question:  What is the overview of what services are being sought?  Answer:  Full details can be accessed on Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services’ website at www.mhdslw.org/county-rfp.  There are some service definition changes under Developmental Services.
  5. Question:   What process will occur if authorizations run out during mid-year, especially for Community Participation?  Answer:  The County Office is still awaiting clarity from ODP regarding mandates and rates.  Please keep close watch for ODP notices.
  6. Question:  If RFP’s are submitted and the agency is not awarded the contract, can agencies be informed who received the award in order for referrals to be made to the provider who received the award? Answer:  The County Office will be forwarding letters to bidders notifying them whether or not an award will be granted.  All agencies receiving bids are posted to the Luzerne County website at www.luzernecounty.org
  7. Question:  Are there specific RFP’s for each service? If so, where do I find them?  Answer:  Yes.  The proposal should include all services that an agency is interested in providing.  All services are listed on our website www.mhdslw.org under the “County RFPs” tab.  Link  is www.mhdslw.org/county-rfp.
  8. Question:  Who are the current vendors providing these services (Behavioral Support Services and Psychological Services)? How many positions are filled? Answer:  We contract with Step-by-Step and Keystone Community Resources for Behavioral Support Services.   We have one provider for Psychological Services, Lenora Herrmann-Finn, Ph.D.    It would be the provider’s decision how many positions they would like to fill for Behavioral Support Services.  One position is filled for Psychological Services.
  9. Question:  What is the current billing rate for these services (Behavioral Support Services and Psychological Services)?  Answer:  ODP has not released rates for 2017-2018 for Behavioral Supports Services.  The current billing rate is $65/hour for Psychological Services.
  10. Question:  What is the estimated number of hours per week/year for each service (Behavioral Support Services and Psychological Services)?   Answer:  Varies per consumer’s needs for Behavioral Support Services.  It is approximately 4 hours per week and 200 per year for Psychological Services.  It is based on need and fluctuates through the year. 
  11. Question:  What is the anticipated number of positions needed for these services (Behavioral Support Services and Psychological Services)?  Answer:  Will be determined by the bidder.
  12. Question:  Can we submit sample resumes representative of the type of candidates we would present (Behavioral Support Services and Psychological Services)?   Answer:  Submit minimum requirements that the agency has for a candidate rather than resume.
  13. Question:  Can licenses and certificates be submitted upon approval of candidates and interviews (Behavioral Support Services and Psychological Services)?   Answer:  The agency should include any current licenses and/or certificates that they have. 
  14. Question:  Are on call services needed (Behavioral Support Services and Psychological Services)?  If so, when and how often (if applicable)? Answer:  Not applicable for Behavioral Support Services.  We have not required on-call for Psychological Services.
  15. Question:  Are vendors to submit separate proposals for each service?  Answer:  Yes.
  16. Question:  Do you anticipate awarding multiple bidders or 1 primary?  Answer:  It would depend on the service.
  17. Question:  Does a company have to bid on all services listed?  Answer:   No.
  18. Question:  Is there an anticipated number of hours for each service or is it on an as needed basis?  Answer:  This is up to the bidder to establish. 
  19. Question:   I understand this is for Base Funded Consumers.  Can you tell me the exact amount of consumers at this time (Fiscal Management Services for Agency With Choice - AWC)? Answer:  403 Base Developmental Services consumers.
  20. Question:  What services are being provided? Companion? Habilitation? Over-Night Respite (Fiscal Management Services for Agency With Choice)? Answer:  Yes, plus Family Aide.
  21. Question:  What was the total budget allotted for services this calendar year? Would you be able to provide me with units used per service? How much funding is available for service units? (Fiscal Management Services for Agency With Choice).  Answer:  Administrative costs for AWC is approximately $18,000 per year.  There are 445 units of service for AWC.  There is $20,000 funding available for service units.
  22. Question:  If the RFP was awarded to a different provider, how do you expect to transfer documents?  Would the new provider have to provide a whole new enrollment process? (Fiscal Management Services for Agency With Choice).  Answer:  This would be dependent on the provider’s established process. Yes, the new provider would need to enroll the consumers in their program under their agency.
  23. Question:  We are changing our W code for the new fiscal year. W5995 100% Community 1:2 or 1:3 also W5996 for 100% Community 1:1.  Wanting to make sure this qualifies… we were W7284 which is Educational Support Services? Answer:  Prospective providers must respond with each service they are seeking to provide.  Service codes will be determined once the contract is awarded.
  24. Question:  I am uncertain of the dates the budgets should reflect. I know the RFP states January 1 – December 31 of 2018. However, the dates in the past years have reflected a July 1 start date.  Answer:  Two budgets need to be submitted, January 1, 2018 through June 30, 2018 and the second budget should reflect July 1, 2018 through December 31, 2018. 
  25. Question:  Also, in the mailing instructions there is a statement that the reference number needs to be included on the label. Where do I find the reference number?   I do not see one on the RFP.  Answer:  When submitting RFP packages, please place “RFP: MHDS” on all packages as noted in the RFP Guidelines.  There is no reference number required for this submission. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services REQUEST FOR PROPOSALS JANUARY 1, 2018 TO DECEMBER 31, 2018

Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services (MHDS) invite qualified agencies and individuals to submit a proposal(s) to provide services for the term January 1, 2018 through December 31, 2018.  Services are as follows:

MENTAL HEALTH SERVICES

Administrative Management; Answering Services; Assertive Community Treatment Team; Base Service Unit; Blended Case Management; CCRS/POMS Enterprise Initiative Consultation Services; Community (Supported) Employment Services; Community Residential Rehabilitation Services; Crisis Services; Drop-in Centers in Luzerne-Wyoming Counties; Emergency Services; Facility Based Vocational Rehabilitation Services; Family Based Mental Health Services; Family/Consumer Directed Self-Help and Advocacy Services; Fire Setter Program; Forensic Assertive Community Treatment Team; Functional Family Therapy Services; Initial Assessment by Clinician at Intake (Mental Health); Inpatient Psychiatric Services; Intensive Supportive Housing; Master Leasing Program; Mental Health Court Coordinator; Mental Health Delegate Services; Multisystemic Therapy (MST); Outpatient Mental Health Services; Partial Hospitalization Services; Peer Counselor Services; Peer Specialist Services (Certified); Personal Care Home Services in Wilkes-Barre and Hazleton; Psychiatric Rehabilitation  Services; Representative Payee Services; Respite Services for Children and Adolescents; Sexual Offenders Program; Student Assistance Program; Supported Housing Services; Transportation Services; Warmline.

DEVELOPMENTAL SERVICES

Advanced Supported Employment; Behavioral Support Services; Benefits Counseling; Community Home; Community Participation Supports (replaces Prevocational Service and Licensed Day Habilitation); Community Residential Rehabilitation (CRR) Services for the Mentally Ill; Early Intervention Services; Education Support Services; Family Aide (In-Home Respite Less than 16 hours per day); Financial Management Service Organization (Agency with Choice); Guardianship Services/Power of Attorney; Incident Management Services; Independent Monitoring for Quality(IM4Q) ; In-Home and Community Supports – Unlicensed (Formerly Home and Community Habilitation); Interpreter Services – Spanish and Deaf and Hard of Hearing; Life Sharing; Provider Monitoring Process (New Terminology, Quality Assurance and Improvement QA&I); Psychological Services; Residential Placement (Prader-Willi); Respite Care: Day (16 hours or more, In and Out of Home for both Children and Adults); Shift Nursing; Small Group Employment (Replaces Transitional Work Services); Supported Employment (Job Finding/Job Support Services); Supported Living; Transportation Service.

An optional Pre-Bidders’ Conference will be held on Friday, June 9, 2016 at 9 a.m. at Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services, 111 North Pennsylvania Avenue, Wilkes-Barre, PA, Second Floor Conference Rooms. Guidelines may be obtained below or through the Luzerne County’s web site at www.luzernecounty.org.  All proposals are due by 4 p.m., Friday, June 30, 2017 and should be forwarded to Luzerne County Purchasing Department, c/o Mark Zulkoski, Purchasing Director, 20 North Pennsylvania Avenue, Wilkes-Barre, Pa 18711 and marked “Sealed Proposals-Do Not Open”  RFP: MHDS
 
By Order of C. David Pedri, Luzerne County Manager

Request for Proposal (RFP) Guidelines
Mental Health (MH) Service Definitions
Developmental Services (DS) Service Definitions

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REQUESTS FOR PROPOSALS (RFPs)
LUZERNE COUNTY SYSTEM OF CARE INITIATIVE
LEAD FAMILY CONTACT (LFC), YOUTH TASK LEAD (YTL) AND YOUTH DROP-IN CENTER (YDC)
 
Requests for Proposals (RFP) Questions and Answers
 
Youth Drop-In Center (YDC)
Question:  Are we looking for a Youth Drop-In Center for the whole community with transportation or an activity center for youngsters that are currently active in and/or those leaving the Mental Health System? 
 
Answer:  The focus is for youth currently involved in Luzerne-Wyoming Counties Mental Health system although some may be entering the system.  Locations were based on the survey responses provided by youth currently active in Mental Health services.     
 
Lead Family Contact (LFC)
Question:   What is the County Leadership Team?
 
Answer:  The System of Care Committee that meets monthly where all activities are discussed. 
 
Youth Task Lead (YTL)
1. Question:  Is there an age range?
 
Answer:  There is not an age range.  System of Care defines it…as long as they are able to actively engage youth.  There is no cap on the age.  However, they must have a high school diploma or GED, must be 18 and an adult.  It would be ideal if the two positions can be hired prior to the May 22 and 23 System of Care conference which will be held in Rockville, MD, for those new to the System of Care.   A five-day training series through the Youth and Family Institute will also be held focusing on the High Fidelity Wrap Around process.  Attendance would be beneficial since it highlights the System of Care principles.   The Luzerne County System of Care will provide sponsorships for both trainings and fund this position and the LFC position entirely.
 
2. Question:  How often is the training?
 
Answer:  The training for newcomers will only be offered this one time.  However, multiple trainings throughout the year are held but not designed for those new to the System of Care.  Realizing it is a tight timeframe, the above training is encouraged.  
 
3. Question:  When will a decision be made?
 
Answer:    System of Care is hoping to make a decision within a week of review since agencies are requested to submit bids within a quick turnaround time.   Youth and family members will be reviewing all proposals as they have a say in goals. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services (MHDS) invites qualified agencies or organizations to submit a proposal for the following:

 
Luzerne County System of Care Initiative Lead Family Contact (LFC)
Term May 1, 2017 through December 31, 2017
 
Luzerne County System of Care Initiative Youth Task Lead (YTL)
Term May 1, 2017 through December 31, 2017
 
Luzerne County System of Care Initiative Youth Drop In Center (YDC)
Term July 1, 2017 through December 31, 2017
 
Guidelines may be obtained below or through the Luzerne County’s website at www.luzernecounty.org.  All proposals are due by 4 p.m., Wednesday, March 22, 2017 and should be forwarded to Luzerne County Purchasing Department, c/o Mark Zulkoski, Purchasing Director, 20 North Pennsylvania Avenue, Wilkes-Barre, PA 18711 and marked “Sealed Proposals-Do Not Open” Reference No. 3317RFP1: MHDS (LFC), Reference No. 3317RFP2: MHDS (YTL), Reference No. 3317RFP3: MHDS (YDC)

An optional pre-bidders’ conference will be held on Friday, March 17, 9 a.m. at Luzerne-Wyoming Counties Mental Health and Developmental Services, 111 North Pennsylvania Avenue, Wilkes-Barre, PA, Second Floor Conference Rooms.

By Order of C. David Pedri, Luzerne County Manager

Please click each of the following documents to view as referenced: 
1.  Request For Proposal Guidelines - System of Care Initiative Lead Family Contact (LFC)
2.  Request For Proposal Guidelines - System of Care Initiative Youth Task Lead (YTL)
3.  Request For Proposal Guidelines - System of Care Initiative Youth Drop-In Center (YDC)